Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ψηφίζονται σήμερα οι τελικές διατάξεις για τον αιγιαλό



του Β. ΤΣΙΓΑΡΑ
Όχι μόνο δεν αποσύρονται, αλλά... επεκτάθηκαν οι ρυθμίσεις για την εκμετάλλευση του αιγιαλού. Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν χθες, εκτός από τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (τις μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις), τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται ολόκληρες τις παραλίες που βρίσκονται μπροστά τους θα έχουν και τα camping. Τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα παραμένουν εκτός όπως ίσχυε και παλαιότερα, συγκεκριμένα πριν το 2016.
Τελικώς εγκρίνεται σήμερα από τη Βουλή η επέκταση του ανώτατου ορίου κάλυψης από 40% που ίσχυε με τον ν. 4607/2019 σε 50%, του συνόλου κάθε παραχώρησης. 
Οι μόνες φωνές στη χθεσινή ακρόαση φορέων κατά των επίμαχων διατάξεων ήταν εκείνες του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.
Σύμφωνα με πηγές, η πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ, Σοφία Αυγερινού- Κολώνια ανέφερε ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου μίσθωσης μιας παραλίας είναι προβληματική. «Θεωρούμε ότι διακυβεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του αιγιαλού και της παραλίας. Προβληματική και αθέμιτη κρίνεται επίσης η εξαίρεση από τον περιορισμό του εμβαδού των πεντακοσίων μέτρων, κάθε παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού παραλίας, όχθης ή παρόχθιας όχθης  για τις παραχωρήσεις όμορου κοινόχρηστου χώρου σε ξενοδοχεία και σύνθετα τουριστικά καταλύματα», ανέφερε.
Τον προβληματισμό της εξέφρασε και η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς. «Και πάλι αυτό το νομοσχέδιο, όπως και πολλά προηγουμένως τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει όχι ως ζήτημα ζωής και θανάτου την προστασία της παράκτιας ζώνης -ειδικά τώρα σε καιρούς κλιματικής κρίσης- αλλά ως πόρο  προς εκμετάλλευση. Σχεδόν θα είναι υπό διωγμό ο πολίτης  που δεν θα είναι πελάτης κάποιου τέτοιου τουριστικού καταλύματος, κάποιας τέτοιας επιχείρησης. Πρέπει να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση».
Αντίθετα ο Νικόλαος Ζωητός, νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υποστήριξε ότι περιορισμός στην εκμετάλλευση των παραλιών από τις όμορες επιχειρήσεις δεν υπήρχε. «Με το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε ο περιορισμός της επιφάνειας ούτε των 300 τμ τότε, 500 τμ τώρα, που σωστά έχουν τεθεί, ούτε ο καθορισμός του χώρου του αιγιαλού που πρέπει να μένει ελεύθερος».
Κανένας όμως δεν ανέφερε ότι η ΚΥΑ για την εξειδίκευση της διαδικασίας παραχώρησης που εκδόθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα ήταν μη ορθή προτεραιότητα εφόσον προηγουμένως δεν είχαν περάσει από την έγκριση της βουλής οι διατάξεις που θα τροποποιούσαν το ν. 2971/2001! 
Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι ο εισηγητής του νομοσχεδίου, βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος δεν αιτιολόγησε καθόλου τις επίμαχες διατάξεις, παρά μόνο εξέφρασε την απορία του για την κριτική που δέχθηκαν οι συγκεκριμένες διατάξεις από την αντιπολίτευση, με μια... διαφορετική ερμηνεία. «Λέτε ότι φέτος κάνουμε υπερεκμετάλλευση παραλιών, επειδή δίνουμε διπλάσιο χώρο, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ξαπλώστρες – να μιλήσουμε απλά και λαϊκά – θα είναι σε διπλάσια απόσταση μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή μας λέτε ότι θα κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία και θα μείνουν 400.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό άνεργοι. Ποιοι θα ξαπλώσουν τότε στις τόσο πολλές ξαπλώστρες που μας κατηγορείτε ότι δίνουμε;».