Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Αίγυπτος: " Δεν θα αφήσουμε τη Λιβύη στον έλεγχο Τούρκων και τρομοκρατών"

Ηχηρό μήνυμα από τους Αιγύπτιους στην Άγκυρα

Έξω φρενών είναι στην Αίγυπτο πολλοί αξιωματούχοι με τα τουρκικά σχέδια αλλά και τις θηριωδίες των Τούρκων στις πόλεις που καταλήφθηκαν από τη GNA το προηγούμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, Abdel-Aal, δήλωσε με νόημα για το θέμα αυτό: "Ζητώ από τον λαό της Λιβύης να υποστηρίξει τον εθνικό του στρατό στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων και των μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία", προσθέτοντας: "Εκείνοι που θέλουν να αναστήσουν παλιά όνειρα (Οθωμανική αυτοκρατορία) σε αυτό το μέρος της γης, ξεχνούν ότι η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει ποτέ η Λιβύη να πέσει στα χέρια ομάδων τρομοκρατών, για να μην αναφέρουμε ότι όσοι ξοδεύουν χρήματα για να στηρίξουν τους τρομοκράτες θα αντιμετωπίσουν μια ακόμα πιο σκληρή αντίδραση”.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου της Διακήρυξης του Καΐρου το Σάββατο, δήλωσε: «Το γεγονός ότι 22 πρέσβεις στην Αίγυπτο παρακολούθησαν αυτό το συνέδριο με θετική στάση, δείχνει πόσο σοβαρή είναι για την Αίγυπτο η Λιβύη και ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στους τρομοκράτες να την ελέγξουν”.
"Όσοι έχουν όνειρα να αποικίσουν ξανά τον αραβικό κόσμο θα πάνε στον κάδο απορριμάτων της ιστορίας", δήλωσε ο Αμπντέλ-Άαλ αναφερόμενος στον Ερντογάν και την Τουρκία.
Ο Ahmed Raslan, επικεφαλής της Επιτροπής Αραβικών Υποθέσεων στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η Διακήρυξη του Καΐρου βοήθησε στην αποκάλυψη των συνωμοσιών που σχεδιάστηκαν για τον αποικισμό της Λιβύης.
"Η Διακήρυξη του Καΐρου έρχεται ως άμεση απάντηση στους νέους Τούρκους αποίκους που επιδιώκουν να επιβάλουν τον έλεγχό τους σε μέρη του αραβικού κόσμου και επιδιώκουν να υλοποιήσουν άνομα σχέδια”, κατέληξε ο ίδιος.  
Από την άλλη πλευρά έχουμε επίσης τα ισραηλινά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι η Αίγυπτος έχει έναν πανίσχυρο στρατό, που πολεμά στο Σινά ενώ η χώρα δεν έχει στείλει στρατεύματα σε μια μεγάλη επιχείρηση εκτός Αιγύπτου εδώ και δεκαετίες, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση έχουμε την προετοιμασία της πρώτης στρατιωτικής επιχείρησης εκτός αιγυπτιακού εδάφους.
Η Αίγυπτος έδειξε ότι ήταν πρόθυμη να δράσει για να κάνει τα σύνορα της ασφαλή από την πλευρά της Λιβύης. Πριν από χρόνια, η Αίγυπτος μέσω του ΥΠΕΞ είχε αναφέρει ότι χιλιάδες τρομοκράτες προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα από τη Λιβύη.
Ο Χαφτάρ όμως και οι πολιτοφυλακές του ήταν η αιγυπτιακή απάντηση σε αυτό το χάος. Με την υποστήριξη των ΗΑΕ, της Ρωσίας και άλλων, ο ηγέτης του LNA ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης τα τελευταία χρόνια.
Μόνο που  η Τουρκία, η οποία περιφρονεί το αιγυπτιακό καθεστώς, εισέβαλε στη Λιβύη για να εξασφαλίσει ενεργειακά δικαιώματα και με στόχο να ελέγξει την χώρα. Τώρα τα τουρκικά drone και η τεχνογνωσία βοηθούν τις δυνάμεις του GNA. Η μεγάλη μάχη αφορά τον έλεγχο της Σύρτης και την αεροπορική βάση στη Jufra.
Οι ταχέως εξελλισόμενες μάχες για τη Λιβύη θυμίζουν την εκστρατεία του 1940 όταν ο Γερμανός στρατηγός Erwin Rommel αντιμετώπισε τους Βρετανούς.
Μέσα σε όλα αυτά η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη, η οποία δεν έχει κάνει την εμφάνιση της στη χώρα από τότε που δολοφονήθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής ΗΠΑ Chris Stevens το 2012, ξαφνικά δημοσιοποίησε ένα tweet σχετικά με την ανάγκη να συμπεριληφθούν και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.
Επίσης συμμετέχουν η Γαλλία και το Βερολίνο, ενώ η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, τονίζει ισραηλινή εφημερίδα.
Ολόκληρη η Μέση Ανατολή όμως φέρεται να κρατάει την ανάσα της, καθώς τα άρματα μάχης της Αιγύπτου μεταφέρονται στα σύνορα, αναμένοντας την εντολή για επίθεση στην Α.Λιβύη με σκοπό να διασφαλιστεί η ειρήνη που υπογράφθηκε στο Κάιρο πριν δύο ημέρες από τον πρόεδρο Αλ Σίσι.